30 Ağustos 2016 Salı

Evde Basit Mum Yapımı


Bu gün basit olarak evimizde kendi dekoratif mumlarımızı nasıl yapabileceğimize kısaca değineceğim. 

Önce mum nedir kısa bir bilgi vereyim ; Mum geçmişte aydınlatma aracı olarak kullanılan ancak günümüzde daha çok dekoratif bir objeye dönüşen asıl amacı aydınlatma olan bir ışık kaynağıdır. 1800'lü yıllarda Fransız kimyacı Michel-Eugène Chevreul, yağdaki gliserinden yağ asidini ayırarak daha kaliteli mumların yapımında kullanılan stearik asidi üretmiştir. Daha sonraları ise Mum malzemesi yapmakta yeni işlemler öğrenilmiştir. Stearik asitten ayrı, iki önemli malzeme daha bulunmuştur: İspermeçet balinasının kafa boşluğundan elde edilen ispermeçet, ve petrolün bir yan ürünü olan parafin. Bu buluşlardan sonra, parafin ve stearik asitle hazırlanan karışım, mumun temel malzemesi hâline gelmiştir. 

Evde kendi mumunuzu kendiniz yaparak hem aile bütçenize katkıda bulunur hemde istediğiniz çeşitte dekoratif mumlara kavuşursunuz. Yeter ki hayallerinize sınır koymayın , hayalinizdeki her mumu yapmak artık çok kolay.

Sitemizden de temin edebileceğiniz Hazır Mum Parafini’ni (döküme hazır parafini dilerseniz ham parafin ve stearin kullanarak kendiniz de yapabilirsiniz) yapmak istediğiniz mum ebatları kadar keserek Benmari (su dolu bir kap içerisine
başka bir kap yerleştirerek eritme işlemi) usulü ile eritmelisiniz. Parafinin erime süreci esnasında mumunuzu dökmek istediğiniz kalıbınızı hazırlamalısınız , kalıbınızın içerisine sabitlemeniz gereken fitilinin uzunluğunu belirleyerek kesiyor ve fitil tutacağı (çıtçıt) ile bir ucunda sıkıştırarak sabitliyoruz (dilerseniz kolaylık olması için fitil tutacağına sabitlenmiş hazır fitil de kullanabilirsiniz).  Hazırlamış olduğunuz fitili kalıbınızın içerisine merkez noktasına yerleştirerek , fitilin üst tarafta kalan kısmının merkez nokta üzerinde kalabilmesi için kalıbınızın üst kısmına fitil sabitleme çubuğu ile fitili sabitlemeniz sonrası kalıbınız mumunuzu dökmek için hazır hale gelmiş oluyor. Parafin ortalama 60 ila 70 derece arasında sıvı hale gelir , sıvı hale gelen parafinin içerisine istediğiniz keskinliği elde edene kadar koku ve renk ilave ederek ,  döküme hazır hale gelmiş olan parafini kalıba yavaş yavaş dökebilirsiniz (eriyen parafinimizin sıcaklığı 60 ila 70 derece arasında olduğundan

döküm esnasında çok dikkatli davranılması gerekmektedir , cilde temasında yakıcı olabilir) , döküm işlemi sonrasında mumun yeterli sertiğe ulaşması için soğumaya bırakmalısınız (yapacağınız mumun büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 4 ila 8 saat arasında) , belirli bir soğuma sonrasında kalıbın orta kısmında , kalıbın içerisine doğru mumda çökmeler olduğunu göreceksiniz , çöken bu kısma tekrar parafin ilave ederek tamamen soğumasını beklemelisiniz (çöken kısımları tamamlamak için bir miktar parafin ayrılması gerekmektedir) , tamamen soğuma gerçekleştikten sonra fitili gerekli kısımdan keserek mumunuzu kalıbınız dan çıkartabilirsiniz. Mumunuz kullanıma hazırdır. Mum yapımı ile ilgili çeşitli videolara yazımızın en alt kısmında ulaşabilirsiniz.


Unutmadan mum yapımı esnasında ve kullanımı sırasında çok dikkatli davranılması gerekir ;



Mumunuz yanar vaziyette iken yanından asla ayrılmayınız , Çocukların ve evcil hayvanların ulaşabileceği yüksekliklerde kullanmayınız , Mumunuzu kolay ateş alacak neslerin uzağında yakınız , Yanan mumu hava akımının buluduğu (koridor, pencere önü, vs. gibi) yerlerden uzak tutunuz , Mumları kalorifer peteği, soba, güneşli pencere önü gibi ısı kaynaklarından ve ısının yüksek olduğu bölgelerden koruyunuz , Yanar vaziyette bulunan mumu asla taşımayınız , Mumun yanan fitilinin dip kısmında oluşan havuza yanabilecek ve parlama yapabilecek nesneler atmayınız , mumunuzu yanıcı ve patlayıcı maddelerden (Doğalgaz, aerosol kutuları, benzin, gazyağı, parfüm, kolonya, vb.) ve bunları içeren kaplardan lütfen uzak tutunuz.

Sevgili dostlar evinizde kendi mumunuzu yapmak isterseniz eğer ; mum yapım malzemelerini resmi sitemiz olan www.nesedukkani.com dan temin edebilirsiniz. 

Hoşça ve dostça kalmanız dileği ile...
www.nesedukkani.com  (Murat Çakmak)

Mum yapım malzemeleri almak için tıklayınız

Basit mum yapımı ile ilgili derleme videolar






Hiç yorum yok: